Terug naar de homepagina van de Veiligheidsregio Kennemerland
Terug naar het Risicoprofiel

Natuurlijke omgeving

Crisistype Extreme weersomstandigheden

De zomers worden door klimaatverandering warmer en droger. Hierdoor zijn er meer periodes van langdurige hitte en grote neerslagtekorten door het uitblijven van regen.

Door droogte zakt het water in sloten, kanalen en meren of vallen zelfs droog. Hierdoor wordt het lastig om weilanden of bloemenvelden te besproeien met water. Het komt vaker voor dat de waterschappen sproeiverboden afgegeven. Dit kan leiden tot mislukte oogsten en financiƫle schade bij ondernemers. Door de hogere temperaturen in de zomer verslechtert ook de waterkwaliteit; denk daarbij aan de groei van blauwalg of de aanwezigheid van botulisme, dit is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging die gevaarlijk is voor mensen, vissen en watervogels. Gevolg daarvan is dat er voor (zwem)water vaker een negatief zwemadvies wordt gegeven.

Door droogte zakt de waterstand in de rivieren en verzilt het water. Dit kan invloed hebben op de drinkwaterproductie. Door extreme droogte kunnen dijken uitdrogen en scheuren. Een van de taken van de waterschappen is het controleren van de stabiliteit van de dijken, vooral bij extreme weersomstandigheden. Maar zij bewaken ook de waterkwaliteit van het oppervlaktewater.

In dicht bebouwde (stedelijke) gebieden loopt de temperatuur overdag sterker op en koelt het 's avonds langzamer af. Dit kan leiden tot extra gezondheidsklachten. Door de zomerse nachten recreƫren mensen langer buiten. Dit kan leiden tot irritaties en overlast voor omwonenden.

Klimaatverandering zorgt ook voor extremere regenval en veel wind. Zeer zware stormen met zware windstoten geven enorme schade. Omgewaaide bomen op huizen, auto's en op (spoor)wegen leiden tot veel hinder en ook het vliegverkeer kan mogelijk stil komen te liggen, met vertragingen en annuleringen tot gevolg.

Clusterbuien komen vaker voor. Dit zijn zeer grote hoeveelheden neerslag in een korte periode. Dit resulteert in overbelasting van rioleringen, die deze grote hoeveelheden water niet kunnen afvoeren. Hierdoor kunnen straten, kelders en tunnels onder water komen te staan. Putdeksels kunnen gaan drijven dit leidt tot verborgen gaten in het wegdek, wat gevaarlijke situaties oplevert. Gebouwen met platte daken kunnen bezwijken, doordat deze de druk van het water niet aankunnen.

Terug naar het Risicoprofiel