Terug naar de homepagina van de Veiligheidsregio Kennemerland
Terug naar het Risicoprofiel

Verkeer en vervoer

Crisistype Incidenten op het water

Het Noordzeekanaal gaat dwars door de regio en is de verbinding tussen de Noordzee en de Amsterdamse Havens. Het is een drukbevaren waterweg, met veel verschillende (internationale) schepen en aftakkingen naar het Uitgeestermeer en de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Op het Noordzeekanaal varen vooral veel beroepsmatige schepen, zoals bulkcarriers, tankers en passagiersschepen. Daarnaast vindt iedere 5 jaar het evenement Sail Amsterdam plaats. De andere waterwegen worden veel gebruikt door recreatieve pleziervaart. De zeehavens van IJmuiden worden aangedaan door schepen bestemd voor de visserij, offshore of voor de toelevering van grondstoffen aan onder andere Tata Steel. In de zomerperiode wordt de haven aangedaan door cruiseschepen.

Een incident op het water kan verschillende vormen aannemen, zoals een persoon over boord, een aanvaring, of brand aan boord. Vanwege de lastige bereikbaarheid en omstandigheden zoals stroming en diepte van het water is het redden van mensen en verlenen van hulp ter plekke lastig. Bij een incident op het water zijn veel partijen betrokken en kunnen de gevolgen divers zijn. Naast slachtoffers kan er ook sprake zijn van milieuvervuiling, of stremming van het scheepvaartverkeer. Dit kan leiden tot ecologische of economische schade.

Voor het Noordzeekanaal is een Incidentbestrijdingsplan Noordzeekanaalgebied opgesteld. Op en rond het Noordzeekanaal werken we samen met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, het Havenbedrijf Amsterdam en Rijkswaterstaat.

Terug naar het Risicoprofiel